Sabadell posa en marxa el programa LECXIT, per promoure l’èxit educatiu i el gust per la lectura entre els infants

12 Set

El projecte comença a la ciutat amb la participació d’uns 50 alumnes de 4rt de primària de 4 escoles de Sabadell

El programa LECXIT (lectura per l’èxit educatiu) arriba a Sabadell. Aquest projecte neix de la col·laboració entre la Fundació La Caixa i la Fundació Jaume Bofill que el desenvolupa, amb la participació de més de 20 centres educatius de tot Catalunya.

Convençuts que tota la societat ha d’estar al costat de l’escola per aconseguir l’èxit educatiu i vetllar per l’equitat, l’Ajuntament de Sabadell signa avui un conveni amb la Fundació Bofill per adaptar el Programa a la ciutat. En l’organització de LECXIT Sabadell hi participen les biblioteques municipals, els centres educatius i les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de les escoles participants. 

LECXIT vol millorar la comprensió lectora dels infants, a través de sessions individualitzades de lectura amb voluntaris. Els voluntaris estan al costat dels infants en el procés de millora del seu hàbit lector, els motiven perquè en gaudeixin i trobin en la lectura una activitat lúdica mitjançant textos que els interessin.

El programa parteix de la premissa que si es millora la competència lectora es progressa en totes les matèries i s’assoleix l’èxit educatiu. Llegir amb fluïdesa i entendre el que un llegeix proporciona un coneixement més ampli del nostre entorn i facilita el desenvolupament personal i social de les persones.

En aquest procés és clau el compromís i la complicitat de les famílies per la qual cosa també es programen de forma trimestral, activitats compartides entre voluntaris, infants i famílies.

A la ciutat, el projecte es posarà en marxa en un primer moment a 4 escoles: Calvet d’Estrella, Espronceda, Floresta i La Romànica. En aquesta primera edició, s’espera la participació d’uns 50 alumnes de quart de primària.

 

La particularitat de Sabadell és afavorir els vincles entre l’escola, les famílies i les biblioteques, per això les sessions amb els alumnes es porten a terme, en aquesta primera edició, a la Biblioteca del Sud i del Nord, fora de l’horari escolar, durant el curs escolar. 

 

D’aquesta manera, la proposta s’emmarca també dins els programes d’impuls a la lectura que es fomenten des dels equipaments bibliotecaris, comptant amb els recursos bibliogràfics, els equipaments i el suport dels professionals, que assessoraran als voluntaris/es sobre les lectures més adequades, els ritmes de treball, etc... 

 

Voluntaris

El programa LECXIT es portarà a terme gràcies a la tasca dels voluntaris i les voluntàries, que acompanyin els infants en la millora de la seva comprensió lectora i esdevinguin un referent lector. 

Qualsevol persona pot ser voluntari de LECXIT. L’únic requisit és tenir ganes de donar suport a l’educació d’un infant, creant amb ell un espai de confiança. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català . Les persones interessades poden omplir el formulari disponible al portal municipal del Programa Sabadell Suma:

http://ca.sabadell.cat/sabadellsuma/p/201307235017_cat.asp

i enviar-lo per correu electrònic a l’adreça: 

lecxit@ajsabadell.cat

torna al llistat

¿T'agrada el nostre projecte?