Què és LECXIT?

LECXIT vol millorar la comprensió lectora dels infants involucrant escoles, famílies i voluntariat


LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn dels nens i nenes que participen en el programa. El projecte es va iniciar el curs 2011-2012 i aquest curs es du a terme en més de 250 Punts LECXIT d'arreu de Catalunya.

 

Per què és necessari? 

 

Segons l'informe PISA del 2015, el 15,4% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques. Aquesta situació afecta el seu rendiment escolar en conjunt, ja que la manca de comprensió lectora porta a un baix rendiment en totes les matèries.

 

El mateix informe vincula directament lectura i èxit educatiu, i diu que el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. En aquest sentit, el paper de les famílies és clau: segons les dades de la OCDE, si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els fills durant la primària, aquests obtenen millors resultats.

 

Com funciona? 

 

LECXIT funciona gràcies a la col•laboració dels voluntaris i voluntàries, que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana. També és clau la participació de les escoles, amb les quals es creen ponts pedagògics, i de les famílies, que disposen de material de suport per incentivar la lectura a casa. El projecte estableix vincles amb entitats de l'entorn de l'escola, com entitats culturals i socials, biblioteques o mitjans de comunicació locals, per fer el teixit local partícip d'aquest procés.

 

  

 

Les tutories individuals parteixen dels interessos dels nens i nenes per estimular la lectura. Els voluntaris reben una formació abans d'iniciar les sessions de lectura, però adapten les activitats als interessos de cada infant, per tal de fer la lectura agradable i establir una relació de confiança. Els infants que han participat en el programa el valoren molt positivament:

 

“Quan estàs amb el teu mentor et diverteixes molt. M'agradaria estar aquí tota la vida.” Naoual, de l’Escola Campclar

 

“El LECXIT és un lloc per aprendre a llegir millor i entendre les paraules i saber més coses de les que saps i així descobreixes que t'agrada llegir” Daniela, de l’Escola Rubió i Ors

 

“T'ensenyen a llegir d'una forma molt divertida i creativa” Mateus, de l’Escola Joan XXIII

 

A més a més, el programa també consta d'activitats en grup, on l'aprenentatge compartit és clau. En aquestes activitats hi han participat multitud d’entitats que permeten una participació del teixit local al projecte.

 

Podeu veure aquí un petit clip audiovisual on els protagonistes de LECXIT expliquen el programa.

¿T'agrada el nostre projecte?